Najzad se pojavio moj drugar i vršnjak sa kojim smo radili tuning još APN motora, i tada je bio tvrdoglav i hteo maksimum bez kompromisa, ma koliko to koštalo, kinta se žicala danima, mesecima... itd..
evo jedan retro video iz 1992, ovaj crveni smo tek uradili i bio je na razradi...
Posle toliko godina od kako vozim skut nekoliko puta sam mu prezentovao Super9 pokušao da ga ubedim da se ipak u 2T mašini krije ona doza adrenalina, kada zakucaš gas, a ispod tebe turpija, posle svih godina, porodica, posao, mnoštvo istovetnih dana, pokušavao sam nekako da ga navedem da je 2T ipak ono što nam u životu nedostaje... Dugo se on opirao, ma skuter, bezveze, veliki motori i te priče meni manje više poznate, svi se nešto vade na tu foru, a voze biciklo, dok na kraju nije popustio tako što je ženu odveo pa kupili kao njoj skuter..
Sprint Falcon model iz 2007-e godine je skuter dugačak, mislim 2m i 5 ili 10cm, i težak oko 110kg, to je motorčina za njega a ne za ženu video sam ja to odmah, pa sam mudro ćutao nema mi druge sad ne vredi forsirati.. U prvom razgovoru Petak veče pokušao sam da ga navedem, aj kraj sezone je druže da skinemo blokade pa da se ti meni navozaš, sledeće god ćeš kupiti neki 70cc cilindar pa redom... naravno sve prati priča nema se para, motor bio na popustu, porodica, klinci,,. itd.. Pa ne složi se on nešto sa mojom idejom, a nema druge Andrej rezonantni spuh ti ne gine, i tu još neke oprugice i centralni feder kao rolnice... brat bratu 12k dinara, složio se on, nakupićemo... Koliko ti sad ide, kaže 65, razmišljam jer moguće da sat toliko laže... Raziđemo se mi, ja mu izdam zadatak da se obavezno učlani na forum i predstavi ljudima i da se vidimo ujutro pa krećemo na posao...
prvi dan- subota
Morao sam prvo poslikati i snimiti kako motor ide, u njemu 375km pređenih, servis video nije, a sve se bojim da kod Andreja neće ni videti, krenemo mi malo na put, ja vozim Falcon-a, Andrej Super9, vuče na gas, nije to ona lenština kao kada kinezi nabodu blokadu, nema slepo crevo na spuhu... 65 na nekih 7k rpm-a imate snimak na početku topica to je sa mojom težinom 125kg... E onda je tek interesantno čovek vozi motor bez blokade, a takav mu ne odgovara, nije to kao kad vlasnik skine blokadu pa odmah dobije 15-ak do 20km, ovaj se vozi od prvog dana ovako.. Kako nema i zašto blokade nemam pojma.. Nije bilo ni čaure na variomatu, ni slepog creva na spuhu, ni katalizatora, kao ni ventila na grani spuha za vazduh katalizatora.. Ovaj je došao otključan, pošto je stari model, ja mislim da je ovaj stigao kao zamena za neke garancije ili slično.. definitivno se nigde ne prodaje Falcon, samo Phantom koji je novija verzija, i taj je u prodaji od 2008-e isti motor, noviji far i boje, moguće je da je stigao bez homologacije.. kasnije dolazim do saznanja da ni CDI fabrički nema blokade odnosno limit obrtaja na 8000....
Aj sad pošto delove još nemamo radimo posao koji možemo, u Ponedeljak cimam Motobox i raspitujemo se za spuh i delove.. Skinuli smo plastike sa repa nisam hteo da skidam mašinu sa bloka, uglavnom kod prototipova ume da bude dosta komplikacija, pa mi je lakše da radim ovako na licu mesta, usput dosta mesta se pojavilo, rezervoar za ulje ne smeta...
Da ne bude ja ništa nisam radio Andrej je dobio zadatak od prvog koraka, skida fabrički spuh...
Prvo uočljivo je da rezervoar za ulje ne smeta kao kod većine kineza kopije minarelija, i da su karburator postavili natrag.. Obradovao sam se i pomislio odlično, pristupačno, filter kakav poželimo stavljamo.. Kod svih minarelija je štel karburatora katastrofa, bar se meni ne sviđa, čitava peripetija kad želiš da izmenjaš glavnu diznu, ovde su izradili kinezi usisnu granu od metala i priključak preko gumene spojke, a onu osovinu kod nosača motora, ko zna o čemu pričam koja smeta da se karburator stavlja natrag i kupuje onaj subframe, iskrivili i jednostavno sa usisinim grlom prošli ispod nje. Doduše malo mi se na prvi pogled nije svidela cevka, dugačka je, al dobro....
jbt, ovo kad sam ugledao, dupli zadnji amortizeri, okej, al nosač gvožđurija i to vezana za neku produženu osovinu točka i za blok u tačkama gde se stavlja nosač rezone.. ovaj će nam problema garant praviti...
blago meni, gvožđa nikad dosta na ovom motoru, šta su ovde povezali karoseriju sa ovom cevkom blažena majko, kad ispred nje ima jedna duplo deblja koja povezuje dve glavne i još na centralnoj nogari ima još jedna od oko 10mm, ovaj deo ovde je bar 20mm debeo, fabrički spuh je specijano iskrivljen da ovde prođe... evo još jedan problem potencijalni...
klip je isti kao i kod ostalih Sprint-a ili Longjia, ima one prozore sa gornje strane, to je dobar potez jer boost prelivni dovodi u spregu vakum rezonantnog auspuha sa usisnim traktom i tu može da se dobija na punjenju još... ne sećam se da sam kod keeway-a ovo video , aprilija i MBK na fabričkim verzijama imaju ove otvore...
idemo, Andrej dobija malu Iskru i frezer od 10mm da radi izduvni kanal.. ja sam pristalica toga da vlasnik radi svoje komponente jer tada unosi emocije i želju za rezultatom u posao i obrnuto rezultati donose mnogo samopouzdanja i zadovoljstva vlasniku.. Imalo je šta da se brusi, prvo skidanje onog prepolovljenog izduvnog kanala.. kinezi su besprekorno prekopirali Yamahu u ovom delu koja je optimizovala otvor izduvnog kanala za dellorto 12mm i 46 glavnu diznu sa serijskim spuhom da bi što više smanjila potrošnju i napravila svoj model konkurentnijim na tržištu... Ja verujem da konstruktor minarelli mašine i ovog cilindra nije imao na umu kada je projektovao izduv prečnika 24mm da ga prepolovi, ko zna pre 30 godina gorivo nije bilo toliki problem..
Čovek ima ruku ko dve moje pa da ne zaboravimo u ruci mu je mala Iskra bušilica...
Poslikao sam čisto informativno kvačilo 112mm teško ko tuč, već se ježim od pomisli koji posao nas čeka da ovo olakšamo i podesimo, ko je radio ovaj deo zna o čemu pričam, nema oprugica koje kinesko kvačilo mogu da nategnu dovoljno..
Poslikao sam i varijator, čuveni Sprint minareli, bolcna spoljne mere 21mm a unutrašnje 16mm, ni jedna od ovih mera ne odgovara ni Hondi ni Minareli tipu, pa multivari teško da ovde mogu da odrade posao bez posebne dorade... Naime honda ima 20/14 a mina ima 20/13 mere bolcni spoljna/unutrašnja...
Rolnice su klasične minareli 12x15
Karburator, rasklopljen i pregledan isti kao kod ostalih Sprint-a, Mikuni kopija, glavna dizna 69, kanal na ulazu vazduha izdužen hod klipića za regulaciju gasa produžen, igla neki model 306, ima 5 zareza... prečnik difuzora 16mm, glavna dizna kao i kod ostalih kineza M6 odgovaraju dellorto dizne...
Evo ga Andrej je morao da zapali cigaricu, a Iskra malo da se ohladi jer je opalio skoro sat vremena po turpijanju, na slici se vidi koliko je skinuo odlivka, dogovorili smo se da pratimo izlaznu meru fi 25mm pa se toga pridržavao, na red dolazim ja sa mojim doradama ali na unutrašnjoj meri u cilindru...
Pripreme smo odradili i dobar deo posla, već se smrklo i red je da napustimo radionicu, puni smo metalne prašine i pored maske kao da smo duvali metal...